Gyakran Ismételt Kérdések

 

 

Témák:                                                     

 

1.      a lista címe

1.      leiratkozás

3.      a levelező program beállításai

·         HTML szerkesztés

·         ékezetes írásjelek

·         saját cím  

·         sorhossz

4.      a lista beállítási és egyéb lehetőségei (archívum, taglista, beállítások)

5.      csatolások

 

 

A lista címe

Ha a listára kívánsz írni, vagyis azt akarod, hogy sok száz állatorvos olvassa a leveledet, akkor küld a leveledet vetmail@mediapark.hu címre. Ha egy a listáról kapott levélre válaszolsz, akkor a válaszodat minden listatag megkapja. Ha csak az eredeti levél írójának akarsz válaszolni, akkor a lista címe helyett az övét add meg a címzett sorban.

 

vissza az elejére

 

Leiratkozás

Ha valamilyen okból szükségesnek látod a listáról való leiratkozásodat (amit sajnálunk), akkor azt többféleképpen is megteheted. Felkeresheted a lista-szerver honlapját és az e-mail címed, majd a jelszavad megadásával leiratkozol (bővebben lásd a beállítási lehetőségeket), vagy pedig írj egy levelet az adminisztrátornak.

 

vissza az elejére

 

A levelező program beállításai

Annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a hozzájárulásod a levelezéshez, néhány beállítási tanácsot érdemes megfogadni a saját számítógépeden futó levelező programoddal kapcsolatban:

 

  • A HTML szerkesztés nem ajánlott. A levelező programod egy olyan szövegszerkesztő program, amellyel két formában írhatsz levelet, mégpedig sima szövegként (angolul plain text) és HTML formában. A gyakorlatban az előbbi a legegyszerűbb módon, minden szerkesztés (kiemelés, dőlt betű stb.) nélkül megírt levelet jelenti, míg az utóbbi alatt a különböző szövegszerkesztői és internetes honlap-szerkesztési eljárásokkal feldíszített leveleket értjük. HTML szerkesztésben aláhúzással kiemelhetsz vagy vastag betűkkel írhatsz szövegrészeket, felsorolást és számozást készíthetsz, különböző színes levélpapírokra írhatsz és képeket illeszthetsz be a leveledbe, ami azt érthetőbbé, érdekesebbé és szebbé teheti. Sajnos két probléma is van ezzel. Egyrészt a Vetmail listát üzemeltető program (amelyik továbbítja a listatagoknak a leveleidet) eltávolítja ezeket a szerkesztéseket, ezért áttekinthetetlenné válhat, amit írtál, másrészt – és ez még nagyobb gond – az így készített levelek egy részét biztonsági okból nem engedi át a program a listán, így akár el is veszhet, amit írtál. Ezért lehetőleg úgy állítsd be a saját gépeden a levelező programodat, hogy sima leveleket küldjél. Az Explorer Outlook Express helyes beállítása: a levelező programba belépve az "Eszközök" fül alján található "Beállítások" menüpont "Küldés" fülét kiválasztva a "Levélküldés formátuma" alatt ne a "HTML", hanem az "Egyszerű szöveg" mellé tedd a pontot és OK.

 

 

  • Az ékezetes írásjelek használata nemzeti sajátosságunk, ami sok galibát is okozhat, ha nem megfelelő kódolást használsz. A levelező programodat lehetőleg az iso-8859-2, esetleg az iso-8859-1 karakterkészletre állítsd be. Az Explorer Outlook Express beállítása: a levelező programban csak az olvasáshoz használt betűtípust állíthatjuk be. Belépve a "Eszközök" fül alján található "Beállítások" , azon belül az "Olvasás" menüpontba, a "Betűtípus beállításai" ablakban a "Nyugati(ISO)" vagy a "Közép-európai(ISO)" betűkészletet válaszd és OK. Tapasztalatok szerint a "Nyugati(ISO)" ma a legszélesebb körben elfogadott, vagyis ezt használva lesz a legkevesebb problémád a levelezéseid során.

 

 

  • A saját címed beállítása is fontos, mert levelet csak akkor tudsz a listára küldeni, ha a levelező programodban a saját címed megegyezik a listán regisztrált címeddel. Ha szükségessé válik a saját levelezési cím, vagy válaszcím átállítása, akkor az így végezhető: az Explorer Outlook Express programba belépve az "Eszközök" fülön található "Fiókok" menüt nyisd meg, ahol "Levelezés" ponton belül a „Tulajdonságok” lehetőséget kiválasztva módosíthatod az e-mail címedet, majd OK.

 

 

  • A sorhossz beállítása segít abban, hogy mindenki számára élvezhetőek legyenek a leveleid. A sorokat 72 karakter után ajánlatos törni, ezzel könnyebbé válik a levél olvasása. Ennek beállítása: az Explorer Outlook Express programba belépve az "Eszközök" fülön található "Beállítások" menüt nyisd meg, ahol a "Küldés" ponton belül az „Egyszerű szöveg beállításai” opciót keresd fel, állítsd 72 karakteresre a sortörést, majd OK.

 

vissza az elejére

 

A lista beállítási és egyéb lehetőségei

A Vetmail lista programja lehetőséget ad bizonyos adatbázisok (archívum, taglista) elérésére és néhány beállítás módosítására (pl digeszt mód, levelezés szüneteltetése vagy a taglistában való megjelenés kérése) a tagok számára. Ezekhez a jobb oldali menősorban a beállítás menüpontot kell felkeresni vagy ide is kattinthat (érdemes előbb elolvasni a további magyarázatot, de a böngésző vissza gombjával később is visszatérhet ide):

 

http://vetmail.hu/mailman/listinfo/vetmail_vetmail.hu

 

A felugró ablak kérdésére igennel kell válaszolni. A megnyíló oldalon kövesd az archívum linket, tekintsd meg a taglistát vagy a lap alján add meg az e-mail címedet, majd kattints a „leiratkozás vagy beállítások módosítása” gombra. Itt a jelszavadat megadva (ezt minden hónapban elküldjük Neked, de ha elfelejtetted, akkor is olvasd tovább:) elérheted a beállításaidat, kérheted a leiratkozásodat vagy az „emlékeztető” gombra klikkelve kérheted, hogy a program küldje el az e-mail címedre a jelszavadat. Ha sikeresen bejelentkeztél, akkor megváltoztathatod a jelszavadat vagy módosíthatod az e-mail címet, amivel a lista tagja kívánsz lenni, illetve a lap alján értelemszerűen módosíthatod a beállításaidat. Végezetül ne felejtsd el megnyomni a lap alján a „változásaim mentése” gombot.

 

vissza az elejére

 

Csatolások

A listára csak 500 kB-nál kisebb levelek küldhetőek, kizárólag GIF, JPEG vagy JPG kiterjesztésű csatolásokkal. Sem nagyobb levelek, sem más típusú csatolások nem mennek át. Ezek a szigorú megkötések védik a lassú Internet kapcsolattal rendelkezők érdekeit és jelentősen mérséklik a vírusok terjedésének lehetőségét a Vetmailen. Ha szöveges állományt szeretnél a listára küldeni, azt másold ki és illeszd be a leveledbe (a levelező program is egy szövegszerkesztő). A szerkesztések (kiemelések, aláhúzások stb.) is átmennek, de csak azok látják majd így, akik nem konvertálják át a beérkező leveleiket egyszerű szöveggé. Ezért igyekezz a szöveget úgy összeállítani, hogy az ilyenek nélkül is érthető legyen. Ha segítségre van szükséged a csatolásokkal kapcsolatban, fordulj a lista adminisztrátorához.

 

 

vissza az elejére

 

 

© Dr. Csikós Károly, 1998-2007